SCL PLC Programlama Dili Nedir? Nasıl Çalışır?

Bu yazımızda, SCL programlama dili temel işlevleri hakkında bilgi ve SCL programlama dili pdf doküman linki sizlere verilecektir.  Mantıksal programlama hatalarını ortadan kaldırmak için test fonksiyonları da sunulacaktır. Bu dili kullanmak için SIMATIC S7 kontrolörleri kullanılabilir.

SCL Programlama Dili Nedir?

SCL (Yapılandırılmış Kontrol Dili), yapılandırılmış programlamaya izin veren üst düzey, Pascal tabanlı bir programlama dilidir. Dil, DIN EN-61131-3 (IEC 61131-3) standardında belirtilen “Sıralı Fonksiyon Tablosu” (SFC) diline karşılık gelir. Yüksek seviyeli dil öğelerine ek olarak S7-SCL, girişler, çıkışlar, zamanlayıcılar, bit bellekleri, blok çağrıları vb. gibi dil öğeleri olarak tipik PLC öğelerini de içerir. S7-SCL özellikle STEP 7 blok konseptini destekler ve deyim listesi (STL), merdiven mantığı (LAD) ve fonksiyon blok şemasına (FBD) ek olarak S7-SCL, standartlara uygun blokların programlanmasını mümkün kılar. Bu, S7-SCL’nin STEP 7 programlama yazılımını LAD, FBD ve STL programlama dilleriyle tamamladığı ve genişlettiği anlamına gelir.

Her işlevi kendiliğinden oluşturulma zorunluluğu yoktur, ancak CPU’nun işletim sisteminde bulunan sistem işlevleri ve sistem işlev blokları gibi önceden derlenmiş bloklar kullanılabilir.

S7-SCL ile programlanan bloklar STL, LAD ve FBD blokları ile karıştırılabilir. Bu, S7-SCL ile programlanmış bir bloğun STL, LAD veya FBD’de programlanmış başka bir bloğu çağırabileceği anlamına gelir. Buna göre S7-SCL blokları STL, LAD ve FBD programlarında da çağrılabilir.

S7-SCL test fonksiyonları, hatasız bir derlemede mantıksal programlama hatalarını aramayı mümkün kılar.

TIA Portal SCL Programlama Kursu Linkimiz

S7-SCL geliştirme Ortamı Nasıl Çalışır?

S7-SCL kullanımı ile ilgili olarak, hem S7-SCL hem de STEP 7’nin belirli özelliklerine göre uyarlanmış bir geliştirme ortamı vardır. Bu geliştirme ortamı, bir düzenleyici/derleyici ve bir hata ayıklayıcıdan oluşur.

Düzenleyici(Editor)/Derleyici(Compiler)

S7-SCL editörü, her türlü metni düzenlemek için kullanılabilen bir metin editörüdür. S7-SCL editörünün ana görevi STEP 7 programları için bloklar oluşturmak ve düzenlemektir. Giriş sırasında programlama sırasında hatalardan kaçınmayı kolaylaştıran temel bir sözdizimi kontrolü gerçekleştirilir. Sözdizimi hataları farklı renklerde görüntülenir.

Düzenleyici aşağıdaki seçenekleri sunar:

– Bir S7 bloğunun S7-SCL dilinde programlanabilir.

– Dil öğelerinin uygun şekilde eklenmesi ve sürükle ve bırak ile aramalar engellenebilir.

– Programlama sırasında doğrudan sözdizimi kontrolü yapılabilir.

– Editörün ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilir, örn. sözdizimine göre farklı dil öğeleri için renkler.

– Derleme yoluyla bitmiş bloğun kontrol edilebilir.

– Derleme sırasında oluşan tüm hata ve uyarıların görüntülenmesi.

– İsteğe bağlı olarak hata açıklaması ve sorun giderme bilgileri ile bloktaki hata konumlarının yerelleştirilmesi.

Debugger(Hata Ayıklayıcı)

S7-SCL hata ayıklayıcı, otomasyon sisteminde (AS) çalışırken bir programı kontrol etmenizi ve böylece olası mantıksal hataları bulmayı sağlar.

S7-SCL iki farklı test modu sağlar:

-Sürekli izleme(Continous monitoring)

– Adım adım izleme(Step-by-step monitoring)

“Sürekli izleme(Continous monitoring)” ile bir blok içinde bir grup talimatı test edebilirsiniz. Test sırasında, etiketlerin ve parametrelerin değerleri kronolojik sırada görüntülenir ve mümkünse döngüsel olarak güncellenir.

“Adım adım izleme(Step-by-step monitoring)” ile mantıksal program sırası takip edilir. Program algoritmasını talimat adım çalıştırabilir ve işlenen etiketlerin içeriğinin bir sonuç penceresinde nasıl değiştiği gözlemlenebilir.

Kullandığınız CPU tipi, “Adım adım izleme(Step-by-step monitoring)”yi kullanılıp kullanılamayacağını belirler. CPU, kesme noktalarının kullanımını desteklemelidir. Bu belgede kullanılan CPU kesme noktalarını desteklemiyor.

TIA Portal SCL Programlama Kursu Linkimiz

KAYNAKÇA:

https://cache.industry.siemens.com/dl/files/188/1137188/att_27471/v1/SCLV4_e.pdfhttps://new.siemens.com/global/en/company/sustainability/education/sce/learning-training-documents.html

SIEMENS SLC PROGRAMLAMA DOKÜMANI

https://cache.industry.siemens.com/dl/files/188/1137188/att_27471/v1/SCLV4_e.pdf

HAZIRLAYAN: Mehmet Berat Şen

linkedin.com/in/mehmet-berat-şen-583108167

KURSLARIMIZ

BLOG KATEGORİLERİ

SON YAZILAR

Mesajınız için teşekkür ederiz. Size en kısa sürede ulaşacağız.
Mesajınızı gönderirken bir hata oluştu. Lütfen tekrar deneyin.

İletişim Bilgilerinizi Bırakın Biz Sizi Arayalım!

Sizin memnuniyetiniz, bizim mutluluğumuzdur…

Mesajınız için teşekkür ederiz. Gönderildi.
Mesajınızı gönderirken bir hata oluştu. Lütfen tekrar deneyin.